Početna strana > Hronika > Dnevni avaz: Završetak misije Eufora u BiH nakon izbora 2010.
Hronika

Dnevni avaz: Završetak misije Eufora u BiH nakon izbora 2010.

PDF Štampa El. pošta
utorak, 08. decembar 2009.

SARAJEVO – Vojna misija Evropske unije u BiH (Eufor) trebalo bi da bude okončana do 17. novembra 2010, piše u nacrtu odluke ministara spoljnih poslova EU koja će se naći pred šefovima diplomatija u Briselu.

Kako piše Dnevni avaz, pozivajući se na izvore u Savetu EU, predstavnici država EU dogovorili su da mandat vojnih snaga i operacija „Althea” u ovom obliku treba da budu okončani nakon izbora naredne godine.

Eufor, koji ima operativni mandat, naslediće, kako je ranije planirano, znatno manja vojna misija EU, čiji će zadatak biti da savetuje i obučava Oružane snage BiH.

Nacrt odluke Saveta EU za spoljne poslove nije precizirao broj vojnika, ali se pretpostavlja da ih neće biti više od 250.

„Eufor je dao značajan doprinos stabilnosti i bezbednosti. Na dostignućima te misije Savet EU je odlučio da počne sa savetodavnom misijom što pre. Načini na koji će se održati aktivno praćenje situacije biće razmotreni kroz relevantne institucije EU”, naglasili su ministri.

U nacrtu odluke EU se izražava spremnost da se operativni i izvršni mandat zadrži i duže od planiranog, „ako to situacija bude zahtevala”.

U BiH je odmah posle rata 1995. bilo angažovano 60 hiljada vojnika u sastavu Ifora, a danas ih u sastavu Eufora ima dve hiljade.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner